Περνάμε δύσκολες μέρες και γίνονται πολύ δυσκολότερες όσο δεν έχουμε πρόσβαση σε αξιόπιστη πληροφόρηση. Τα παραδοσιακά ΜΜΕ χάνουν και τα τελευταία ίχνη αξιοπιστίας, με εξαίρεση μια χούφτα δημοσιογράφων που παλεύουν ενάντια στο ρεύμα να περισώσουν την αξιοπρέπειά τους -και τη δική μας.
Αν σκεφτεί κανείς όσα αντιμετωπίζουμε εδώ και δύο χρόνια, είναι αξιοθαύμαστο το πόσο ανενημέρωτοι για τα πιο βασικά οικονομικά θέματα παραμένουμε. Πράγματα που είναι γνωστά στην υφήλιο για την Ελλάδα, εδώ καλύπτονται από πέπλο απόκρυψης. Οποιαδήποτε προσπάθεια ανάλυσης που δεν προπαγανδίζει κομματικές (ή και αμιγώς τραπεζικές!) θέσεις, εξορίζεται ή θάβεται σε σκοτεινές γωνίες πίσω σελίδων και σε φευγαλέες ατάκες ανταποκριτών που πεφτουν στο κενό.
Τα blog, σε μεγάλο ποσοστό, καραβοτσακίζονται σε εκτόνωση θυμού και διασπορά ηλίθιων φημών. Ακόμα κι έτσι, υπάρχουν σημεία στο ελληνικό web που βρίσκει κανείς το μίτο της Αριάδνης. Ιδού κάποια links που, κατά τη γνώμη μου, έχουν να προσφέρουν σημαντικές πληροφορίες για την κρίση και την ελληνική οικονομία και κοινωνία:
1) Techiechan.com
Ας είναι καλά ο άνθρωπος, εδώ βρήκα την υγειά μου! Χορταστικές αναλύσεις, προβλέψεις που πέφτουν μέσα με… ανησυχητική συχνότητα και ακρίβεια, ύφος ζωντανό και απλό. Δεν κρύβει τις εμμονές του πίσω από εκλογικεύσεις: τις παραδέχεται και προχωρά. Πλούσια σχόλια με ενστάσεις, διαφωνίες και επεξηγήσεις. Συχνά το επίπεδο της κουβέντας γίνεται πολύ τεχνικό -αλλα έτσι μαθαίνεις και κάτι, και αποθαρρύνονται οι άσχετοι ανώνυμοι που κατακλύζουν με ανοησίες άλλους χώρους.
Μεγάλο σουξέ του τα TEOTWAYKI 1 και 2, δυο άρθρα με μακροσκελή ανάλυση του τι θα σήμαινε αν γυρνούσε η Ελλάδα στη δραχμή.
2) Ο Γ. Βαρουφάκης στο protagon.gr
Μπορεί δείνει την εντύπωση πως αγαπά την κάμερα περισσότερο απ’ όσο μου πάει, αλλά τα κείμενά του είναι πολύ καλά, γεμάτα ενδιαφέρουσες απόψεις και χρήσιμα links. Κάθε τόσο γράφει Δελτία Κρίσης με ό,τι νεώτερο έχει προκύψει. Το άρθρο του «Ποιός φοβάται το Κούρεμα» είναι πολύτιμο κείμενο πρώτων βοηθειών για το επερχόμενο κούρεμα του χρέους και τι σημαίνει για εμάς.
[Οι αγγλόφωνοι μπορεί να θέλουν να παρακολουθούν και το προσωπικό του blog, με περισσότερο υλικό.]
3) Βασίλης Βιλιάρδος
Γνωστός οικονομολόγος, αρθρογραφεί σε πολλά έντυπα. Εδώ βρίσκονται μαζεμένα πολλά κείμενά του. Διαφωτιστικός ο τρόπος που σχολιάζει την ελληνική κρίση -και την παγκόσμια. Τελευταία έχει γράψει καναδυό απαισιόδοξα και μου έκανε την καρδιά περιβόλι…
4) Νοικοκυραίοι, ραντιέρηδες, καιροσκόποι
Πολύ ενδιαφέρον άρθρο του Αρίστου Δοξιάδη, από τον Ιούνιο του 2010. Συχνά δεν ενθουσιάζομαι με τα άρθρα του στον Τύπο αλλά αυτό βρίσκω πως είναι μια χρήσιμη ματιά πάνω στην κοινωνική δομή της Ελλάδας και το πώς αλληλεπιδρά με την οικονομία της.
5) Μερικές ιδέες για να σκεφτούμε διαφορετικά την κρίση
Μίνι δοκίμιο του Αντώνη Λιάκου για τους πολιτικούς και κοινωνικούς μηχανισμούς πίσω από την κρίση. Ξέρω πως ο συγγραφέας έχει βρεθεί στο επίκεντρο αρκετών αψιμαχιών σε θέματα ιστορίας, πολιτικής και… πατριωτισμού. Δεν τις γνωρίζω με λεπτομέρειες και δεν ενδιαφέρουν το παρόν ποστ. Καλό άρθρο, σε βάζει σε σκέψεις.
Αυτά προς το παρόν. Όταν εντοπίσω/θυμηθώ και άλλα, θα επανέλθω. Νομίζω πως αποτελούν αρκετό υλικό για μελέτη. Κατόπιν τούτων, σας αφήνω με τη σιγουριά πως δεν θα βρεθεί αναγνώστης του aerosol με ψευδαισθήσεις του τύπου “στην Ελλάδα δεν γίνονται επενδύσεις λόγω των πορειών διαμαρτυρίας”, “να απολύσουν τους Δημ. Υπάλληλους για να βγούμε από την κρίση” ή “όλα αυτά αποτελούν μονόδρομο για να αποπληρώσουμε το χρέος”.
Α, και με γειά το κούρεμα…
Αγαπητό aerosol, εκτός από τον πρώτο (Techiechan.com) τους άλλους ούτε ακουστά, θα τους ρίξω μια ματιά με την πρώτη ευκαιρία. Εγώ ενημερώνομαι από δω «http://kartesios.com/?cat=5» (εννοείται πως η τηλεόραση ανοίγει μόνο για να δει ο μεγάλος κινούμενα κι εμείς Gray’s Anatomy -αλήθεια τι έγινε αυτό άραγε; τελείωσε ο κύκλος;).
Α, και με γειά το κούρεμα… 🙂
Thanks mamma!
ειστε ένας γνήσιος πατριώτης κ. aerosol! και με γεια το κούρεμα!
με ολο το σεβασμό προτείνω και αυτόν, http://www.georgakopoulos.org/
Ευχαριστώ για τη συμβολή, μαύρα μεσάνυχτα.
Τον Γεωργακόπουλο τον ξέρω από τα μονοθεματικά blog του (παρακολουθώ το «Σπιτόσκυλο»). Κατά κάποιο τρόπο αντανακλούσαν τις απόψεις του.
Θα ψαχουλέψω καλά το λινκ, αν και η πρώτη γεύση με βρίσκει αρκετά αντίθετο. Ίσως πούμε περισσότερα στο μέλλον.
Και μετά το κούρεμα, η λύτρωση δια χειρός ΓΑΠ. Όπως μας πληροφόρησε χθες από τον ΑΝΤ1 ο Μπένι, το δημοψήφισμα αποτελεί «κίνηση εκτόνωσης και λύτρωσης» του λαού. Τι κρίμα που πρέπει να περιμένουμε ώς τον Ιανουάριο για να εκτονωθούμε… Με τις υγείες μας!
Αντιστέκομαι στον πειρασμό για χιούμορ πάνω στο τι εστί εκτόνωση σε τόσο δυσκοίλιες εποχές και συνεχίζω: αναμενόμενο. Ένα δημοψήφισμα (το οποίο δεν έχει ιδιαίτερο νόημα και θα στηθεί έτσι ώστε να μην έχει κανένα νόημα) κερδίζει χρόνο στην κυβέρνηση και καθυστερεί τις εκλογές, τις οποίες δεν φαίνεται να θέλει ούτε η αντιπολίτευση. Κάποιοι, δε, μπορεί όντως να νομίσουν πως εκφράστηκαν.
Φυσικά, όλα αυτά εξαρτώνται και από τις έξωθεν εξελίξεις.