Ντοκυμαντέρ

Είναι γοητευτικό να προσεγγίζεις τις χορταστικές, κυριακάτικες εφημερίδες με τον ενθουσιασμό ζωολόγου που εξορμεί στις σαβάνες όπου κατοικεί η κοινή γνώμη. Έχεις την ευκαιρία να δεις εν δράσει τους παράγοντες που την διαμορφώνουν.

Ο πολιτικός και κοινωνικός καύσωνας των ημερών έχει εξαντλήσει τους πολίτες. Ας στήσουμε καρτέρι σε ένα ρυάκι που θα μαζευτούν για να σβήσουν την δίψα τους. Η εφημερίδα «Το Βήμα» παράγγειλε στην Κάπα Research μια «έρευνα κοινής γνώμης σχετικά με τα επείγοντα μέτρα για την οικονομία που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός.»

Τα αποτελέσματα μπορεί να τα δει όποιος θέλει, αν ακολουθήσει το λινκ. Οι ίδιες οι ερωτήσεις, όμως, έχουν μια σπάνια χάρη και θαυμαστές ιδιότητες.

«Αν δεν σας καλύπτει η διακυβέρνηση Παπανδρέου, από πού προβλέπετε ότι θα προέλθει μια λύση;»

  1. Απουσιάζει ερώτηση του τύπου «Σας καλύπτει η διακυβέρνηση Παπανδρέου;» Αυτή η απουσία έχει σαγηνευτικό ενδιαφέρον για τους ζωολόγους…
  2. Στο σκάκι, θα ήταν κίνηση ματ. Αν δεν καλύπτεσαι, οφείλεις να ξέρεις ποιος έχει τη λύση σε ένα πρόβλημα που μπερδεύει πολλά μυαλά οικονομολόγων ανά την υφήλιο. Δεν την έχεις –όπως ήταν αναμενόμενο- και το 66% λέει ΔΓ/ΔΑ.

[Μπροστά σε κάτι που δεν ξέρεις, λοιπόν, καλό είναι να μείνεις με αυτό που έχεις, λέει ο αρχαίος εγκέφαλος του ερπετού μέσα μου. Κανείς δεν τον πίεσε, τον μπαγάσα. Πετάχτηκε αυθορμήτως.]

«Δέχεστε τα μέτρα προκειμένου να αποφύγει η Ελλάδα την χρεωκοπία;»

«Αρνείστε τα μέτρα ακόμα κι αν η Ελλάδα χρεοκοπήσει;»

  1. Τι ωραία που ζευγαρώθηκαν τα υποθετικά σενάρια με τις ερωτήσεις! Η αποδοχή με τη σωτηρία. Η άρνηση με την χρεωκοπία. Όπως πρέπει.
  2. Ας κάνουμε ένα μικρό παιχνίδι. Σκεφθείτε τι θα απαντούσατε εσείς. Μετά σκεφθείτε τι θα απαντούσατε αν οι ερωτήσεις ήταν κάπως έτσι:

«Δέχεστε τα μέτρα ακόμα κι αν η Ελλάδα χρεοκοπήσει;»

«Αρνείστε τα μέτρα προκειμένου να αποφύγει η Ελλάδα την χρεωκοπία;»

Ενδιαφέρον δεν είναι;

«Τι πιστεύετε ότι πρέπει να πράξουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης τις δύσκολες αυτές ώρες;»

Μ’ αρέσει αυτό το «τις δύσκολες αυτές ώρες». Είναι καλός λίγος συναισθηματισμός σε ένα αντικειμενικό γκάλοπ, γιατί υπάρχουν πολλοί που τις θεωρούν εύκολες «αυτές τις ώρες». Επίσης, είναι πολύ βοηθητικό για να ανασύρεις από τη μνήμη το ποίημα: «Τις δύσκολες αυτές ώρες τα κόμματα της αντιπολίτευσης οφείλουν να…»

[Μπράβο! Είναι αυτό με τη λέξη «συναίνεση». Κερδίζουμε όλοι μια σοκολάτα!]

«Πιστεύετε ότι πρέπει να σταματήσουν οι διαδηλώσεις μετά τα τελευταία γεγονότα;»

Μια πραγματικά αθώα ερώτηση. Δείτε τι συμβαίνει αν την αλλάξουμε λίγο:

«Πιστεύετε ότι πρέπει να ενταθούν οι διαδηλώσεις μετά τα τελευταία γεγονότα;»

«Πιστεύετε ότι πρέπει να απαγορευθούν οι διαδηλώσεις μετά τα τελευταία γεγονότα;»

«Πιστεύετε ότι είναι άσχετες οι διαδηλώσεις με τα τελευταία γεγονότα;»

Φεύγοντας ο ζωολόγος από το ποτάμι της έγκυρης ενημέρωσης, είναι γεμάτος θαυμασμό με τον τρόπο που τα αρπακτικά καθοδηγούν το κοπάδι, ορίζοντας με προσοχή τις διαθέσιμες επιλογές του. Αυτό είναι από τα πρώτα που μαθαίνεις παρακολουθώντας ντοκυμαντέρ για την άγρια φύση.

—————————————————————————————

Μικρό διασκεδαστικό παραλειπόμενο, από την ίδια εφημερίδα:

Στα πολιτιστικά, υπάρχει παρουσίαση  του εικαστικού Διαμαντή Αϊδίνη. Ο τίτλος και ο υπότιτλος του άρθρου είναι:

Διαμαντής Αϊδίνης

«Δεν θα πήγαινα ποτέ σε διαδήλωση»

Είτε διαβάσεις, είτε (ακόμα περισσότερο…) δεν διαβάσεις το άρθρο, το μήνυμα που μένει είναι πως ο Διαμαντής Αϊδίνης σήμερα καθορίζεται από την φράση «Δεν θα πήγαινα ποτέ σε διαδήλωση». Ίσως, στη διάρκεια της συζήτησης να είπε κι άλλα. Φερ’ ειπείν, πως του αρέσει η τυρόπιτα. Ή πως έχει νιώσει την επιθυμία να σκοτώσει κάποιον (απ’ το μυαλό μου τα βγάζω, δεν είπε κάτι τέτοιο ο άνθρωπος). Αυτό, όμως, που επιλέγει η εφημερίδα ως το πιο αντιπροσωπευτικό, το οποίο αξίζει να μείνει και στο μυαλό ακόμα και του βιαστικού αναγνώστη που διαβάζει μόνο τους τίτλους των πολιτιστικών, είναι πως ο καλλιτέχνης δεν θα πήγαινε ποτέ σε διαδήλωση.

Η ανάγνωση των εφημερίδων μπορεί να μας μάθει θαυμαστούς τρόπους να βρεθούμε υπό την επήρεια της αντικειμενικής ενημέρωσης.

-Ξεβράκωμα… ζωολόγου!-

Όπου αποδεικνύεται πως ο μέγιστος πανεπιστήμων -ε… εγώ- παρόλο που διάβασε κάμποσες φορές το άρθρο για τον Διαμαντή Αϊδίνη δεν είδε αυτό που εντόπισε αμέσως ο προσεκτικότερος Δύτης των Νιπτήρων. Πως, δηλαδή, η φράση αναφέρεται ΚΑΙ μέσα στο άρθρο. Αυτό μπορεί να μην αλλάζει δραματικά τα πράγματα, αλλά σίγουρα δεν με τιμά: Μου ρίχνω φλιτ πάραυτα και ταπεινώνομαι δημοσίως. Διορθώνω, δε, το κείμενο (αλλά κρατώ το ξεβράκωμα, έτσι για να μαθαίνω).

20 thoughts on “Ντοκυμαντέρ

  1. Χορταστικό και εξαιρετικό το ντοκιμαντέρ, πιο πολύ από τις κυριακάτικες εφημερίδες. Από την πρώτη μέχρι την τελευταία λέξη.
    Ωστόσο η περιβόητη φράση του Διαμαντή Αϊδίνη υπάρχει πράγματι, στο τέλος της προτελευταίας παραγράφου του άρθρου.

  2. Who the fuck is mr Aidinis? ρητορική η ερώτηση γιατί δεν με ενδιαφέρει ο κύριος και αυτά που έχει να πει. Από τη στιγμή που εκθέτει στη Ζουμπουλάκη έχει εξασφαλίσει τα προς το ζην.
    Με τις δημοσκοπήσεις αδίκως ασχολείσαι, δεν πρόκειται ποτέ να γίνουν αντικειμενικές αφού αποτελούν παραγγελία. Δεν δίνεις στενό κοστούμι στον χοντρό πελάτη!

  3. Οι δημοσοπήσεις , πάντα κατα παραγγελία, σκοπό δεν έχουν να μάθουν πως σκεφτόμαστε, αλλά να μας πουν πως πρέπει να σκεφτόμαστε ! Αν μείνουν απούλητες και η τηλεόραση στο off…αν λέω…άν….τότε και μόνο ίσως σαν απο θαύμα διορθωθεί η μυωπία μας…

    Καλημέρες !

  4. Επανέρχομαι. Αυτοκριτική του ΔΟΛ σχετικά με τις ερωτήσεις των γκάλοπ: «ΑΛΛΩΣΤΕ ΜΟΝΟ απατεώνες ή άσχετοι θα µπορούσαν να ρωτούν τον κόσµο αν προτιµάει περικοπές µισθών ή τη χρεοκοπία της χώρας. Είναι σαν να ρωτάς αν προτιµούν να σπάσουν το πόδι τους ή να πάθουν έµφραγµα και µετά να συµπεραίνεις ότι «το 90% των Ελλήνων θέλει να σπάσει το πόδι του»!

  5. Πρώτον, ευχαριστώ τον Δύτη. Διάβασα 4 φορές το κείμενο ψάχνοντας για τη σχετική αναφορά κι αυτή μου γλίστραγε. Επίσης, σούπερ η αυτοκριτική!

    Η αναφορά στο Βήμα δεν έχει στόχο τη συγκεκριμένη εφημερίδα. Έπεσε μπροστά μου και ήταν… σκέτη πρόκληση! Θα μπορούσαμε να ανοίξουμε οποιαδήποτε άλλη και να συνεχίσουμε το ντοκυμαντέρ μας εξίσου καλά.
    Ούτε τα έχω με τον Δ.Αϊδίνη. Αλοίμονο αν δεν μπορεί ο κάθε πολίτης να έχει γνώμη και να την εκφράζει (κι ας καταλαβαίνω το πνεύμα του judas00).

    Νομίζω πως οι τρόποι καθοδήγησης του κοινού είναι πιο ενδιαφέροντες ακόμα και από το πού καθοδηγείται. Αν παρατηρήσουμε τους τρόπους, θα τους βλέπουμε όπου και αν εφαρμόζονται.
    [Σαν τα fnord]

  6. πολύ ωραίο άρθρο ! κανονική μεθόδευση της σκέψης οι ερωτήσεις . . . Το τελευταιο σου σχόλιο συνοψίζει τον ορισμό του υποψιασμένου πολίτη . . . χε χε, well done 🙂

  7. Αγαπητή cleareaching, χειραγώγηση ήταν η πρώτη λέξη που σκέφτηκα. Κάτι με έτρωγε να βάλω το καθοδήγηση (που είναι υπερβολικά επιεικές).
    Ακόμα δεν ξέρω γιατί.
    Πιθανόν να φταίει η πίστη μου πως μπορεί κάποιος να μας σπρώχνει προς μια κατεύθυνση -όχι πάντα με κακή προαίρεση- αλλά εμείς κάνουμε την επιλογή. Ίσως ασυναίσθητα, η χειραγώγηση μου άφηνε μια αίσθηση αθώων θυμάτων, πράγμα που δεν ήθελα.
    Με έβαλες σε σκέψεις.

  8. Είναι γνωστό πως τα αποτελέσματα των «ερευνών γνώμης» καθορίζονται πρωτίστως από τον τρόπο που θα υποβληθεί η ερώτηση. Απλά έχει αναχθεί σε επιστήμη.

  9. Τα ανωτέρω πολωνικά, ο αυτόματος μεταφραστής τα αποδίδει έτσι:

    Κάτοικοι δωματίων όλοι οι κόσμοι!
    Προσκλήθηκε εσείς ομαδοποιεί τα σουηδικά σας
    συνεργαζόμενος προκειμένου
    να προστατευθούν οι ζωές κάθε πρόσωπο στον κόσμο
    και να εξασφαλιστούν τα οποιαδήποτε μέτρα του στην ευτυχισμένη ζωή
    στους κατοίκους συνταγμάτων του πλανήτη μας.

    🙂

  10. Είπα να μην προσβάλλω την πολύπλευρη μόρφωση των αναγνωστών μου, μεταφράζοντας ένα απλό Powodzenia!

    [«Καλή τύχη», λέει, κι όποιος θέλει το πιστεύει…]

  11. Pokój mieszkańcom wszystkich światów!

    Szczęście narodów planety Ziemia
    zależy od znajomości i przestrzegania prawa
    gdyż zawsze narody tak żyły jak
    ustanawiały i przestrzegały prawo
    i tak będą żyły jak będą przestrzegały prawo
    dlatego jesteś osobą zaproszoną
    do Grupy Twoja Korona
    współpracującej w celu:
    ochrony życia każdej osoby we Wszechświecie
    i zapewnienia jej wszelkich środków do szczęśliwego życia
    w Konstytucji Mieszkańców Planety Ziemia.

    http://kmpz.groups.live.com/

    Powodzenia!

  12. Για τα fnord μπορείς να βρεις κάποια πράγματα εδώ.

    Γεννήθηκαν στα πλαίσια ενός παράδοξου, χιουμοριστικού (αλλά όχι μόνο) κειμένου.

    Έγιναν πιο γνωστά μέσω μιας σουρεαλιστικής, ανατρεπτικής τριλογίας.

    Σ’ αυτό το κλίμα κινείται το blog του al-x.

    Μια κατάδυση σε όλα ετούτα μπορεί να σου φανεί ενδιαφέρουσα!

    [Και, φυσικά, Powodzenia!

  13. Ενδιαφέρον όντως. Εμένα μάλιστα που μ’ αρέσουν οι συνωμοσιολογίες… Ξανακοιτώντας τα θυμήθηκα ότι είχα πάει στο λήμμα της βίκι περί fnord και πριν, δεν είχα δώσει όμως μεγάλη σημασία.
    Powodzenia!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s